Wat is een zonnebloemkoord?

Het zonnebloemkoord is een groen koord met een duidelijk patroon van zonnebloemen dat gedragen wordt door mensen met een onzichtbare beperking. Hierdoor kunnen anderen gemakkelijk herkennen dat de drager in verschillende situaties extra hulp, geduld of begrip nodig heeft. Het koord is zichtbaar en ontworpen om de behoeften van de drager duidelijk aan te geven.

Wie gebruikt er zonnebloemkoord?

Het sleutelkoord is een belangrijk hulpmiddel voor veel mensen met een onzichtbare beperking die hun behoefte aan ruimte en respect in sociale situaties kenbaar willen maken. Dit sleutelkoord, ook wel 'sleutelhanger' genoemd, wordt vaak gebruikt door mensen met autisme, ADHD of angst die moeite hebben om zich door grote mensenmassa's te bewegen. Het sleutelkoord helpt hen om aan anderen duidelijk te maken dat ze extra ruimte en begrip nodig hebben. Daarnaast worden koorden met zonnebloemen gebruikt door mensen met een fysieke bewegingsbeperking die er zeker van willen zijn dat ze de ruimte hebben om zich vrij te bewegen. Sunflower lanyards worden vaak gebruikt in het openbaar vervoer, scholen, supermarkten, festivals, grote evenementen en sociale bijeenkomsten.

Hoe draag je een zonnebloemkoord?

Het zonnebloemkoord, een groen koord met een zonnebloemmotief, wordt gedragen om aan te geven dat je extra begrip en steun nodig hebt, vooral als je een onzichtbare handicap hebt. Om het sleutelkoord om te doen, draag je het gewoon zoals een gewoon sleutelkoord. Het kan gemakkelijk om de nek worden gehangen of aan een tas worden bevestigd. Veel mensen kiezen ervoor om een zonnebloemkaartje toe te voegen waarop hun specifieke behoeften worden uitgelegd. Dit kaartje kan in een plastic zakje worden gedaan dat bij het sleutelkoord wordt geleverd.

Bekijk onze selectie

Het verhaal achter het koord van de zonnebloem

Het zonnebloemkoord is een wereldwijd erkend symbool geworden dat mensen met een onzichtbare handicap helpt om aan te geven dat ze extra hulp, tijd of geduld nodig hebben in het dagelijks leven. Het idee ontstond in 2016 op Gatwick Airport in het Verenigd Koninkrijk als een samenwerking tussen gehandicaptenorganisaties en de luchthaven. Het doel was om een eenvoudige en discrete oplossing te creëren om onzichtbare handicaps beter zichtbaar te maken in drukbezochte situaties, zoals een drukke luchthaven.

De Sunflower Lanyard - gekenmerkt door het gemakkelijk herkenbare zonnebloempatroon op een groene achtergrond - werd al snel een succes. De vraag groeide zo sterk dat de oorspronkelijke samenwerking tussen Gatwick Airport en gehandicaptenorganisaties het niet langer kon bijbenen. Dit leidde tot de oprichting van het Hidden Disabilities Sunflower Lanyard Scheme, een privéonderneming in het Verenigd Koninkrijk die het programma nu uitvoert en eraan werkt om het wereldwijd uit te breiden.

Vandaag de dag wordt de Sunflower Lanyard gebruikt in meer dan 145 internationale luchthavens wereldwijd en in vele andere sectoren zoals supermarkten, ziekenhuizen, transportsystemen en culturele instellingen. Naast luchthavens hebben ook verschillende grote bedrijven en instellingen in het Verenigd Koninkrijk en over de hele wereld de Sunflower Lanyard geïmplementeerd als onderdeel van hun servicecultuur. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen met een onzichtbare handicap om zich veilig en op hun gemak te voelen in zowel alledaagse als reissituaties.

In Denemarken werd het zonnebloemkoord in januari 2020 geïntroduceerd door Stine Marsal, toenmalig Service Excellence Director op Copenhagen Airport. Kort daarna volgden andere grote Deense luchthavens en vandaag de dag is het mogelijk om op veel plaatsen in het land een zonnebloemkoord te krijgen, waaronder ziekenhuizen, openbare instellingen en grote winkels. Stine Marsal is nu regiodirecteur Nordic voor het Sunflower-programma en werkt actief aan de verspreiding ervan in heel Scandinavië.

Het aantal mensen dat het zonnebloemkoord draagt is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Wereldwijd zijn er meer dan 2 miljoen zonnebloemkoordjes uitgedeeld en het aantal blijft groeien naarmate meer mensen met onzichtbare handicaps van het programma profiteren. Niet alleen mensen met fysieke of mentale uitdagingen zoals autisme, angst of dementie gebruiken het sleutelkoord - ook mensen met chronische pijn, visuele beperkingen en andere aandoeningen hebben het omarmd.

De Sunflower Lanyard heeft mensen ervan bewust gemaakt dat niet alle handicaps zichtbaar zijn. Het helpt bij het creëren van een meer inclusieve samenleving met meer begrip en geduld, ongeacht de uitdagingen waarmee iemand wordt geconfronteerd.

FAQ

Wat betekent een zonnebloemkoord?

Het zonnebloemkoord
is een internationaal symbool dat mensen met een onzichtbare beperking gebruiken om aan te geven dat ze extra hulp, geduld of begrip van de buitenwereld nodig hebben. Het koord is versierd met een herkenbaar zonnebloemmotief en kan zichtbaar om de nek worden gedragen. Het is ontworpen om mensen met een onzichtbare beperking in staat te stellen hun behoeften kenbaar te maken zonder dat ze hun situatie verbaal hoeven uit te leggen.

Waarom staan er zonnebloemen op het zonnebloemkoord?

De zonnebloemen op het zonnebloemkoord zijn gekozen als symbool omdat de zonnebloem op een discrete manier staat voor zichtbaarheid en hoop. De zonnebloem is een gemakkelijk herkenbare, heldere en positieve bloem die op een niet-opdringerige manier de aandacht trekt. Wanneer iemand het zonnebloemkoord met het zonnebloemontwerp draagt, geeft hij daarmee aan zijn omgeving aan dat hij een onzichtbare handicap heeft en misschien extra geduld of steun nodig heeft.

Wat is er nodig om een zonnebloemkoord te krijgen?

Om een zonnebloemkoord te krijgen, moet je een onzichtbare handicap of aandoening hebben waardoor je extra hulp, begrip of geduld van je omgeving nodig hebt. Er is geen medische documentatie nodig om een zonnebloemkoord te krijgen en het is aan de persoon zelf om te beoordelen of hij of zij het koord nodig heeft. Het is een vrijwillig hulpmiddel dat gratis wordt aangeboden in veel luchthavens, winkels en openbare gelegenheden. Je kunt het ook online of in bepaalde winkels kopen. Het doel van het koord is om het dagelijks leven gemakkelijker en minder stressvol te maken voor degenen die het nodig hebben door aan te geven dat ze extra aandacht nodig hebben.

Is het zonnebloemkoord internationaal erkend?

Ja, het koord van de zonnebloem is een internationaal erkend symbool voor onzichtbare handicaps geworden. Het is begonnen in het Verenigd Koninkrijk, maar heeft zich nu verspreid naar veel andere landen, waaronder Denemarken, de VS, Canada, Australië en verschillende Europese landen. Dit betekent dat je het zonnebloemkoord op reis of in internationale omgevingen kunt dragen en dat mensen weten wat het betekent.

Hoe weten mensen wat het koord van de zonnebloem betekent?

Er zijn verschillende bewustwordingscampagnes, zowel in Denemarken als internationaal, die mensen bewust hebben gemaakt van het koord en de functie ervan. Het is nog steeds mogelijk dat sommige mensen het zonnebloemkoord niet kennen, maar het zonnebloemontwerp wordt steeds wijder verspreid en herkend.

Wie herkent het koord van de zonnebloem?

Veel organisaties en bedrijven in Denemarken en daarbuiten erkennen het koord van de zonnebloem als symbool voor onzichtbare handicaps. Hieronder vallen luchthavens, supermarkten, openbaar vervoer en ziekenhuizen. Deze plaatsen hebben hun personeel vaak getraind om het koord te herkennen en om discrete hulp of geduld te bieden aan mensen die het dragen.

Is er een leeftijdsgrens voor het dragen van het zonnebloemkoord?

Nee, het zonnebloemkoord kan gedragen worden door zowel kinderen als volwassenen met een onzichtbare handicap. Er is geen beperking op basis van leeftijd, dus zowel jongere als oudere mensen kunnen baat hebben bij het koord. Voor kinderen kan het een grote hulp voor ouders zijn, omdat het koord aangeeft dat het kind speciale aandacht nodig kan hebben zonder dat ouders voortdurend de aandoening van het kind hoeven uit te leggen.

Wat is een onzichtbare handicap?

Een onzichtbare handicap is een fysieke, mentale of neurologische aandoening die niet per se met het blote oog zichtbaar is, maar die de levenskwaliteit en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren kan beïnvloeden. Dit kan variëren van chronische ziekten zoals fibromyalgie, sclerose of diabetes, tot geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst of depressie. Omdat deze aandoeningen niet zichtbaar zijn, kan het voor de mensen om hen heen moeilijk zijn om te beseffen dat iemand hulp of speciale aandacht nodig heeft.

Zijn er alternatieven voor het zonnebloemkoord?

Kleurgecodeerde bandjes of polsbandjes: Sommigen kiezen voor kleurgecodeerde bandjes of polsbandjes die staan voor verschillende aandoeningen of behoeften. Groene bandjes kunnen bijvoorbeeld wijzen op geestelijke gezondheid, terwijl blauwe bandjes kunnen worden gebruikt om autismespectrumstoornissen weer te geven.

Stickers of badges:
Sommige mensen gebruiken stickers of badges op hun tassen, kleding of uitrusting om hun behoeften kenbaar te maken. Deze kunnen speciaal ontworpen zijn om aan te geven dat de drager extra hulp of geduld nodig heeft.
geduld nodig heeft.

Gepersonaliseerde kaarten:
Een klein kaartje bij je dragen waarop je handicap en behoeften staan beschreven kan ook een manier zijn om te communiceren in situaties waarin het moeilijk is om het mondeling uit te leggen. Dit kan vooral handig zijn in sociale situaties of bij interactie met publiek personeel.

Sunflower lanyard

Terug naar blog